Beretka simbol Revolucije i Stila

Beretka simbol Revolucije i Stila


Kada vam neko kaže “beretka” šta Vam prvo pada na pamet? Možda kul zamišljena Francuskinja koja izgleda poput Bridžit Bardo, puši cigaretu i jede kroasan? Pada kiša, a ona nosi crnu beretku da bi zaštitila svoje nežne plave lokne od kiše. Ili možda junački gerilac, argentinski revolucionar Če Gevara koji nosi crnu beretku sa srebrnom zvezdom na prednjoj strani ili barokni slikar Rembrant koji u svojim mračnim ateljeima provodi sate i sate ispred platna noseći beretku…pink beret
Beretka kao oblik ravnog okruglog šešira postoji odavno, bila je povezana sa mnoštvom različitih naroda, zemalja i identiteta. To je šešir sa moćnom, neverovatnom istorijom.
Silueta beretke koju danas znamo, kao mekano krugoravan šešir od vune koji obuhvata glavu nosioca je zastupljen već hiljadama godina.
Preteča beretki nosile su se još u bronzano doba, gde su ih nosili minojci, Etrurci i Rimljani. Tada je taj šešir imao oblik između konusnog i okruglog oblika. Kasnije je taj šešir evoluirao u beretku kakvu danas poznajemo. Iako se oblik i veličina ovog šešira razlikovao kada se pojavio u drugim delovima Evrope između 400god p.n.e. i 13.veka, postojala je jedna karakteristika ovog ravnog flopi šešira, a to je da su svi bili napravljeni od filca.yellow beret
Filc je bio jeftini jednostavan za upotrebu, potrebna je bila samo vuna, voda i odgovarajući pritisak da bi se pravili raznovrsni oblici koji su farmer i pastiri koristili stotinama godina kao najefikasniju zaštitu od hladnoće u cipelama. Nakon što su shvatili koliko je vremenski otporan, smatran je kao optimalan material za zaštitu od vremenskih prilika, što je učinilo da se ne koristi više samo za cipele, već je bio postavljen u jakne, šalove i konačno u šešire.
Kako je Beretka dobila svoje ime i postala politički simbol?
Beretka kao deo političkih uniformi se prvi put pojavila u Španiji tokom drugog građanskog rata kada je Tomas Zumalacarregui, vođa Karlista, počeo da nosi crvenu beretku.
Reč “beret”, izvorno francuskog porekla, prvobitno je dokumentovan 1835. godine. Ona potiče iz latinske reči “birretum”, a izraz “béarnaise berret” odnosi se naravnu, vunenu kapu koju nose lokalni seljaci. Tokom ovog perioda u Francuskoj, za razliku od Španije, plava beretka je postal simbol za planinski rat.

Najzad, crna beretka postaje modni statement.


Nije nam skroz jasno kako je jedan šešir povezan sa seljačkom klasom postao modni komad odeće. Činjenica je bila samo, da crna beretka izgleda elegantno i da lepo stoji. Krajem veka u Francuskoj, ovo se prisvojilo, jer su i muškarci i žene pretvorili beretku u urbani modni must have predmet među boemima.
Na ulicama Pariza kroz 20-ih godina prošlog veka, umetnici, pesnici, pisci, pevači i filmske zvezde, od Ernest Hemingway i francuske pevačice Edith Piaf do francuske glumice Lauren Bacall-a, nosili su šešir koji je označavao stil boemskog šika. Od tada Arletty beretka postaje stereotipna slika Francuza.
Drugi svetski rat pretvara beretke u ratnu glavu.
Beretka je postala popularna među vojnim redovima po celoj Evropi a zatim bi se kao bitan deo vojne uniforme dalje širila na različite vojne ogranke i grupe širom sveta, od Kine i Šri Lanke do Kanade i Ukrajine.
Beretka simbol Revolucije.
Sa obnovljenim interesovanjem za novi talas francuskog filma 1960-tih godina došlo je do ponovog oživljavanja beretke kao modnog komada odeće, ali i kao deo identifikacije revolucionara.
Naravno, filmske zvezde kao što su Brigitte Bardo i Catherine Deneuve su uočene sa crnim kapicama na crvenim tepisima i na filmskom festivalu u Kanu, kao i muškarci kao Pablo Picasso i Dizzi Gillespie, ali beretka je takođe imala i veći politički značaj u to vreme.
Ona je bila potpis muškaraca kao što su Che Guevara i Fidel Castro, dva najuticajnija politička revolucionara sa Kube, obojica su nosili crne beretke .
1990-2000: prošlost je prisutna, a vojne uniforme postaju moderne.pink beret
Beretka je našla svoj put do modnih pista, pa se tako mogla videti na mnogim modnim revijama poput revije Thierri Muglera ili na reviji Chanel 2016, koja se održavala na Kubi, upotreba crnih beretki na ovom modnom događaju se može dovesti u vezu sa bivšem liderom ove zemlje.
Sada smo u deceniji kada vojna i modna beretka mogu harmonično živeti, gde dizajneri podsećaju na prošlost, spajaju vojnu unifomu sa štiklama i funkcionalnost sa estetikom.
Nakon hiljadu godina postojanja, beretka je preuzela niz značenja. Danas može da simbolizuje sve, od političkog stava do toga da neko samo želi da nosi beretku jer voli francusku kulturu.
Lepota beretke je u tome da se može nositi na više načina. Povučena napred, povučena u stranu ili jednostavno preko cele glave, dok vam je kosa istovremeno ušuškana u njoj.

green beretSvako može da ispolji svoju individualnost u iznošenju beretki, zato je Remake izabrao da to bude jedinstveni vez na beretki koji iskazuje određeni stav koji govori o vama. Za jedan šešir sa tolikom istorijom beretka svakako ima jaku moć, za to i volimo da ih nosimo.

 

 

 

 

istoričarka umetnosti Ivana Stojić

Contact

Remake
Gundulićev Venac 24,
11 000 Belgrade Serbia

Tel +381640309209
follow us